Stoofvlees bereiden kost wat tijd. Ik vind het fijn dit op zaterdagmiddag te doen zodat het stoofvlees op zondagavond gegeten kan worden. Na een dagje in de koelkast smaakt de stoofpot namelijk nog lekkerder. De smaak is intenser, dus nog meer genot. Samen met de healthy frietjes is dit toch wel ultiem comfort food.

 

Voedingswaarde per portie:

898,3 kcal

19,3 g vet

92 g koolhydraten

37,3 g suiker

19,5 g vezels

41,3 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor 4 porties:

1,2 kg Uien (1 kg schoon)

5 tenen Knoflook (12 g)

500 g Magere runderlappen

2 Laurierblaadjes

2 Kruidnagels

60 g Roomboter

20 g Volkoren speltmeel of een ander meelsoort

20 g Steviala Ery-Bronze*

1 liter Rode wijn**

3×2 Maggiblokjes

Peper

400 g Champignons

2 Zoete aardappelen geschild 600 g

12 stuks Waspeen geschild en ontdaan van de uiteinden 600 g

12 Vastkokende aardappelen geschild 600 g

Zout

 

*Heb je dit niet in huis dan kun je het vervangen door bruine basterdsuiker of rietsuiker. De voedingswaarde veranderen dan wel.

**Dit mogen restjes zijn of heel slechte wijn. Het maakt niets uit als de flessen al maanden open hebben gestaan. Het zuur in de wijn breekt het bindweefsel van het vlees af en zorgt er dus voor dat het vlees mals wordt. Wil je niet in wijn koken dan kun je dit vervangen door water. Voeg dan ook een klein scheutje azijn toe.

 

Bereidingswijze:

Maak de uien schoon. Dit gaat het makkelijst door de kop en kont eraf te snijden. Halveer de uien en verwijder de schillen.

Snijd de uien in halve ringen. Je houdt ongeveer een kilo uienringen over.

Maak de knoflookteentjes schoon en snijd ze in plakjes.

Snijd de magere runderlappen in blokjes.

Smelt roomboter in een braadpan of wok. Laat de boter uitbruisen alvorens je het vlees toevoegt. Bak het vlees even goed aan en doe dan de uien en knoflook erbij. Bak dit tot de uien glazig zijn.

Voeg bloem en Steviala Ery-Bronze toe. Roer 2 minuten en voeg dan de wijn, laurierbladen en kruidnagels toe.

De maggiblokjes en wat peper uit de molen om de boel op smaak te brengen en dan mag het vuur laag.

De stoofpot moet 3 uur pruttelen. Roer regelmatig en voeg water toe wanneer het te droog dreigt te worden.

Na 3 uur zal het vlees zacht en gaar zijn.

 

Snijd de champignons in kwarten en bak deze even aan in een droge koekenpan. Breng ze op smaak met wat zout.

Roer de gebakken champignons door de stoofpot.

Laat de stoofpot afkoelen en doe het over in een kleinere pan of bakjes voordat je het in de koelkast zet.

Je kan het stoofvlees heel goed invriezen. Laat het nadien in de koelkast ontdooien. Dit duurt vrij lang dus haal het een dag vooraf uit de vriezer. Opwarmen kan in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Roer zeer regelmatig.

 

Voor de healthy frieten snijd je de zoete aardappel eerst over de lengte in plakken van 1 cm dikte en vervolgens over de lengte in frieten van 1 cm breed. De aardappels kun je ook in frietvorm of in kwarten snijden. Dit is afhankelijk van de grootte van de aardappelen. De wortels kunnen heel blijven of wanneer ze dik zijn even over de lengte doormidden gesneden worden.

Gaar de frieten in de airfryer of oven. De wortels moeten wat langer dan de zoete aardappels en aardappels. Dus begin met de wortels en voeg later de aardappelsoorten toe.

Ik bakte de frieten in de aifryer. De wortels bakte ik eerst 25 minuten op 120 graden zodat ze wel gaarden maar niet bruin werden. Daarna voegde ik de aardappels toe en bakte dit eerst 15 minuten op 150 graden en vervolgens nog 5 minuten op 180 graden.

 

Verdeel eerst de frieten over de borden en schep er daarna royaal het stoofvlees over.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.