Groentecurry

 

Curry's zijn ideaal om restjes groente in te verwerken. Ik maak zeer regelmatig curry, maar schrijf dan niet op wat daar precies in gaat. Dat heb ik nu wel eens gedaan zodat ik de receptuur en voedingswaarden met jullie kan delen. Varieer gerust, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Mijn vriend en ik aten dit samen op. Het zijn flinke porties. Ik at er niets bij, voor mijn vriend kookte ik er wat rijst bij.

 

Voedingswaarde per half recept: 482 kcal, 22,1 g vet, 35,6 g koolhydraten, 19,9 g vezels, 27 g eiwit

 

Recept

Voor twee flinke eters

Ingrediënten:

600 Pompoenblokjes*

250 g Sperzieboontjes

1 Ui (125 g)

2 Knoflookteentjes (5 g)

1 Rode paprika (150 g)

1/2 Gele paprika (75 g)

1/2  Groene paprika (75 g)

1 bakje Vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische slager (160 g)**

20 g Kokosolie

10 g Kerriepoeder madras

15 g Volkoren speltmeel

200 g Kokosmelk light

1 Groentenbouillontablet

Cayennepeper

 

*Pompoenblokjes kan je kant en klaar kopen. Je vindt ze in het koelschap in de supermarkt. Je kan ze echter ook zelf maken door een flespompoen in blokjes te snijden. De schil van een flespompoen is goed eetbaar, dat scheelt weer wat tijd. Gaar de blokjes in de oven, in een airfryer of kook ze.

** Uiteraard kan je deze vegetarische kipstuckjes vervangen door kipfiletblokjes. Ook garnalen, runderreepjes of een andere vegetarische stukjes kunnen goed in deze curry. Je kan er ook voor kiezen geen vlees, schaaldier of vleesvervanger toe te voegen. Dan is het gerecht veganistisch.

 

Bereidingswijze:

Haal de boontjes af en snijd ze door midden. Doe ze in een ruime kookpan, terwijl je een volle waterkoker aan hebt staan. Zet de pan met boontjes op het vuur en giet er het kokende water op. Blancheer de boontjes een minuut of 5 voor je ze in een zeef giet en uit laat lekken.

De pompoenblokjes zijn als het goed is al klaar.

Maak de ui schoon en snipper deze fijn. Maak de teentjes knoflook schoon en hak deze fijn.

Snijd de paprika's in blokjes.

Smelt kokosolie in een juspan, wokpan of ruime hapjespan. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg de paprikablokjes toe en roerbak deze 3 minuten mee.

Voeg de kerriepoeder toe, bak dit 1 minuut. Nu mag ook het volkoren speltmeel erbij. Bak het meel 3 minuten mee. Het is belangrijk dat het meel echt 3 minuten mee wordt gebakken. Dit zorgt ervoor dat het vocht (kokosmelk) gebonden kan worden en je geen ongaar meel eet.

Voeg kokosmelk, bouillontablet, cayenne, geblancheerde boontjes en pompoenblokjes toe. Laat het geheel nog even pruttelen.

De curry kan goed ingevroren worden.