Het originele recept voor mac&cheese heeft nooit mijn aandacht weten te trekken. Ik zou een dergelijk gerecht samenvatten als koolhydraten met vet. Niet zo interessant voor mij. Tot mijn brein weer op hol sloeg en ik een naar mijn idee veel betere variant bedacht. En alle mensen wat heeft dat goed uitgepakt! Voor de variatie kan je eventueel nog een andere groente toevoegen of er een frisse salade naast eten. Maak er jouw feestje van!

Voedingswaarden per portie: 428 kcal, 20,4 g vet, 21,6 g koolhydraten, 10,1 g vezels, 35,6 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor 2 porties:

100 g Atkins Penne*

100 g Gesnipperde ui (1 ui)

10 ml Olijfolie

400 g Pompoenpuree**

1/2 Groentebouillontablet

Peper naar smaak

80 g Crème fraiche light

60 g 48+ Geraspte kaas

2 g Platte peterselie (de blaadjes van 6 takjes)

 

Bereidingswijze:

Breng 3 liter water met een snuf zout aan de kook in een ruime kookpan met deksel. Tip: kook het water in een waterkoker, dit bespaart tijd. Voeg de penne toe aan het kokende water. Wacht tot het water weer aan de kook komt en kook de pasta 10 minuten met de deksel schuin op de pan. Roer zo nu en dan even in de pan.

Warm ondertussen de olijfolie in een ruime kookpan. Fruit hierin de gesnipperde ui aan. De ui moet zacht en glazig worden, niet bruin.

Pluk onderwijl de blaadjes van de peterselie. Houd 2 topjes achter en hak de overige blaadjes fijn. Bewaar dit even.

Voeg, wanneer de uitjes zacht zijn, de pompoenpuree, crème fraiche en het halve bouillonblokje toe. Zorg dat het mengsel goed warm wordt. Voeg dan ongeveer 3/4 deel van de geraspte kaas toe. Bewaar het over gebleven deel.

Giet de penne af in een zeef of vergiet, laat even uitlekken en voeg dan toe aan de ‘saus’. Breng op smaak met peper.

Schep de mac&cheese op de borden en maak af met de gehakte peterselie, het restant van de geraspte kaas en de peterselietoppen.

 

*Dit is koolhydraatarme pasta, verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn en Jumbo.

Het staat je uiteraard vrij andere pasta te gebruiken. De voedingswaarden veranderen dan wel aanzienlijk.

 

**Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.

Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

 

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes. Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje. Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes. Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.