Een éénpansgerecht die stamt uit de zestiende eeuw, het werd oorspronkelijk tijdens het oogstseizoen (eind juli tot begin oktober) gegeten door landarbeiders die lange dagen fysiek zwaar werk verrichtten. Tegenwoordig eten wij het vooral in de wintermaanden na een lange dag, veelal iets minder zwaar werk. Deze variant bevat minder koolhydraten doordat een deel van de aardappelen vervangen is. Wij eten het met kaas, dat stamt dan weer uit mijn jeugd.

 

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

1 kg Kruimige aardappelen

1 Knolselderij

1 kg Peen en ui *

1 Bouillonblokje (rund of groente)

Peper

Scheutje magere melk en een klontje boter **

 

*Voorgesneden te koop bij de groenteboer en supermarkten

**Optioneel

 

Bereidingswijze:

Gebruik voor dit recept een grote kookpan.

Schil de aardappelen en zorg dat ze in gelijke stukken verdeel worden. Laat de kleine aardappeltjes heel, halveer de middenmaatjes en deel de grote jongens in drie of vier delen.

Doe de aardappelen in de pan.

Schil de knolselderij, dit gaat het makkelijkst met een koksmes. Begin aan de onderzijde, snijd een dikke plak af zodat alle worteldelen verwijderd zijn. Snijd vervolgens de schil rondom weg.

Verdeel de knolselderij in iets kleinere stukjes dan de stukken aardappel. De garingstijd van knolselderij is langer dan die van aardappel.

Doe de knolselderij bij de aardappelen in de pan, was met koud water en giet af.

Vul de pan nu met koud water tot de aardappelen en knolselderij net onder staan. Voeg de peen en ui en het bouillonblokje toe.

Leg de deksel op de pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt. De garingstijd bedraagt 20 tot 30 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van de aardappel- en knolselderijstukken.

Giet de pan leeg in een vergiet. Laat de hutspot even uitdampen en kiep alles vervolgens weer terug in de pan. Stamp de hutspot met een pureestamper fijn en voeg peper naar smaak toe.

Voor een extra smeuïg resultaat kun je een scheutje melk en boter in een steelpannetje verwarmen en dit door de hutspot stampen/roeren.

 

Bij mijn ouders thuis leggen we eerst plakjes kaas op ons bord en scheppen daar vervolgens de hutspot op. Een aanrader!

 

Uiteraard smaakt dit ook goed met (rook)wordt of een balletje gehakt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.