Lauwwarme Thaise salade

 

Deze lauwwarme salade kan het hele jaar door. Tijdens het seizoen met witte asperges en de rest van het jaar met groene asperges. Niet moeilijk, wel lekker.

Eventueel kan je alle onderdelen met een * al 1 dag vooraf klaarzetten, handig als je minder tijd hebt of dit voor visite maakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept

Ingrediënten voor 2 personen

 

Voor de marinade:

Olijfolie

2 teentjes Knoflook

Sesamolie

1/2 Rode peper

Sap van een halve limoen

Soja saus

2 Biefstukjes

 

Voor de salade:

1 Zoete aardappel*

6 Witte of groene asperges*

100 g Peultjes*

1/4 Rode ui*

Grote hand rucola

Handje korianderblaadjes*

2 handjes ongezouten en ongebrande pinda's

 

 

Bereidingswijze:

Leg de biefstukjes 24 uur in een marinade van sesamolie, olijfolie, limoensap, rode peper en gesneden knoflookteentjes. Bewaar de biefstukjes in een afdekt bakje in de koelkast. Draai na 12 uur de biefstukjes even om.

 

Schil de zoete aardappel. Snijd deze in blokken van 2x2 cm. Gaar de zoete aardappelblokjes in een airfryer of op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven op 200 graden tot ze zacht zijn (+/- 30 minuten). Besprenkel ze dan wel even met wat olijfolie, anders drogen ze erg uit.

Schil de asperges rondom 2x en snijd de harde onderkant af. Snijd de asperges in 3 gelijke stukken. Doe de asperges samen met koud water, een beetje citroen of limoensap en wat zout in een kookpan. Breng het water aan de kook en draai het vuur direct uit. Laat de asperges afkoelen.

Breng 1 liter water met een flinke snuf zout aan de kook. Blancheer de peultjes 30 seconde. Spoel ze direct koud.

Snijd de rode ui in have ringen.

Pluk de korianderblaadjes van de takjes.

Rooster de pinda's in een droge koekenpan.

 

Haal 1 uur voorafgaand aan het gebruik de biefstukjes uit de koelkast.

Meng de rucola en koriander blaadjes samen met wat limoensap door elkaar. Verdeel dit over 2 diepe borden.

Zorg dat je alle ingrediënten binnen handbereik hebt staan.

Meng een beetje marinade door de asperges.

Zet een ruime koekenpan, hapjes pan of wok op het vuur.

Zet een kleinere koekenpan op hoog vuur.

Zet een grillpan op hoog vuur.

Warm een beetje van de marinade op in de grote pan en in de kleinere koekenpan.

Bak in de kleinere koekenpan de biefstukjes om en om bruin en leg ze daarna op zilverfolie en vouw dit luchtig dicht, laat de biefstukjes 5 minuutjes rusten.

Roerbak ondertussen de blokjes zoete aardappel en de peultjes in de grote pan en grill de asperges in de grillpan.

Verdeel de zoete aardappelblokjes en peultjes over de salade.

Verdeel hier vervolgens de rode ui over en daarna de asperges.

Haal de biefstukjes uit de zilverfolie en Trancheer deze in mooie plakjes. Leg ze op het bord.

Garneer het geheel af met de pinda's.