Ovenschotel met broccoli en bloemkool

 

Een smaakvolle, koolhydraatarme ovenschotel, die bij velen in de smaak zal vallen.

 

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

1 kleine Bloemkool

1 Broccoli

1 Ui

1 teentje Knoflook

100 g Champignons

Scheutje olie

200 g Mager rundergehakt

1 eetlepel Roomkaas light

Peper en zout

Geraspte kaas

 

Bereidingswijze:

Vul de waterkoker en zet deze aan.

Maak de bloemkool schoon en verdeel in gelijke roosjes. Doe de roosjes en een snufje zout in een ruime kookpan. Giet het kokende water uit de waterkoker op de bloemkool en zet de pan op hoog vuur. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Kook de bloemkool tot deze goed gaar is.

Vul de waterkoker opnieuw en zet deze weer aan.

Maak de broccoli schoon en verdeel in gelijke roosjes. De steel kan je ook gebruiken, smaakt precies hetzelfde als de roosjes. Snij de steel in kleinere stukjes dan de roosjes. De steel is iets harder en heeft dus een langere garingstijd. Doe de broccoli en een snuf zout in een ruime kookpan. Giet het kokende water op de broccoli. Zet de pan op hoog vuur, breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en kook beetgaar.

Maak de ui schoon en snipper deze grof. Maak het teentje knoflook schoon en hak deze fijn.

Snij de champignons in vieren of doormidden, naar gelang de grote.

Verwarm een beetje vetstof (ik gebruikte rode peperolie) in een wok. Bak het magere rundergehakt rul. Voeg ui, knoflook en champignons toe. Draai het vuur lager als de pan begint te walmen.

Voeg de geblancheerde broccoli toe en breng op smaak met peper, zout en eventueel kruiden die jij lekker vindt.

Ondertussen is de bloemkool vast wel goed gaar. giet deze af en stamp fijn met een pureestamper. Roer er een flinke eetlepel roomkaas light doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Schep het broccoli, gehakt mengsel in een ovenschaal. Verdeel de bloemkoolpuree er over heen. Maak af met geraspte kaas. Ik gebruikte een restje 30+ geraspte kaas en sneed een klein stukje harde geitenkaas in kleine stukjes.

Zet de grillstand van de oven aan. Zet de ovenschotel in het midden van de oven en laat staan tot de kaas licht bruin gegrild is. Heeft je oven geen grillstand. Verwarm de oven dan op tijd voor op 250 graden en bak de ovenschotel ook tot de kaas lichtbruin is.

Je kan deze ovenschotel heel goed 1 of 2 dagen vooraf maken en in de koelkast bewaren.

Blijf je zitten met restjes. Deze blijven zeker 3 dagen goed in de koelkast. Wel even goed afdekken.