Salade met asperges, zalm, avocado en amandelen

 

De naam van dit gerecht laat weinig te raden over. Een heerlijke salade vol goede vetten.

De salade kan als lunch, maar zeker ook als avondmaaltijd. Wil je er wat extra koolhydraten bij dan smaakt een lekker stukje brood prima naast dit gerechtje, maar ook een gekookt aardappeltje zal smaken.

 

Voedingswaarde: 580 kcal, 48 g vet, 8,4 g koolhydraten, 11,7 g vezels, 28, 3 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten:

200 g Asperges (geschild)*

10 g Blanke amandelen

100 g Zalmfilet zonder vel

100 g Gemengde slasoorten

½ Avocado (90 g)

5 g Citroensap

1 g Fijne/gladde monstert

Peper en zout

10 g Olijfolie extra vierge

1 g Platte peterselieblaadjes (niet noodzakelijk, wel lekker)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je in het bezit bent van een airfryer is dit niet nodig.

Snijd de geschilde asperges doormidden. Doe de asperges en wat zout in een kookpan. Schenk hier koud water op tot de asperges onder staan. Zet de pan op hoog vuur. Breng aan de kook, draai het vuur lager, kook de asperges 10 minuten.

Rooster de amandelen in de oven tot ze licht bruin van kleur zijn. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Controleer tussentijds wel, want iedere oven is anders. De amandelen kunnen ook in een airfryer geroosterd worden. Dit duurt ongeveer 1,5 minuten op 200 graden. Ook nu is tussentijds controleren raadzaam, omdat ook ieder merk airfryer anders is. Hak de amandelen grof wanneer ze iets zijn afgekoeld.

Leg de zalmfilet op een bordje. Strooi wat peper en zout over de filet. Gaar de zalmfilet 3 minuten op 900 watt in de magnetron. Uiteraard staat het je vrij een andere bereidingswijze te kiezen. Bakken of grillen kan ook.

Snijd de halve avocado over de lengte in plakjes.

Maak een dressing: kluts citroensap, monstert, peper en zout in een schaaltje. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe terwijl je blijft klutsen met een vork of kleine garde.

Hak de platte peterselie.

Meng in een kom de sla, asperges en dressing door elkaar. Dresseer dit op een bord. Verdeel de zalm, avocado, amandelen en platte peterselie over de salade.

 

*Zorg dat de asperges goed geschild zijn. Niet goed geschilde asperges zijn draderig en taai, niet smakelijk dus.

 

Asperges schil je met een dunschiller. Begin onder het kopje en werk baan voor baan naar beneden toe. Voel met je vingertoppen of je niets gemist hebt.