Shakshuka

 

De oorsprong van dit gerecht ligt in Noord-Afrika. De basis is een pittige tomatensaus waarin eieren worden gepocheerd. Door toevoeging van andere ingrediënten kan je er je eigen draai aan geven.

Dit is hoe ik Shakshuka maak. Het is een koolhydraatarm gerecht. Wij aten er koolhydraatarme broodjes bij, maar het combineert ook goed met rijst, tortilla wraps en ook met gekookte of gebakken (zoete) aardappelen.

 

Voedingswaarde per portie (zonder brood): 298 kcal, 10,6 g vet, 23,2 g koolhydraten, 9,7 g vezels, 22,1 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor 2 porties:

1 Ui (80 g)

2 teentjes Knoflook (4 g)

1 Gele paprika (120 g)

150 g Courgette

150 g Champignons

1 eetlepel Zonnebloemolie of kokosolie (10 g)

1/2 bakje Pulled veggies van Vivera (120 g)*

2 g Djintan (gemalen komijn)

2 g Gerookte paprikapoeder

Snuf cayennepeper

Zout

1 blik Tomatenblokjes (400 g)

2 Eieren (110 g)

 

*te koop bij Coop en Jumbo. Wanneer je dit niet hebt kan je het vervangen door (vegetarisch) gehakt of roerbakstukjes. Het helemaal weglaten kan ook.

 

Bereidingswijze:

Maak de ui en teentjes knoflook schoon en snipper/hak deze fijn. Snijd de paprika en courgette in blokjes en de champignons in plakjes.

Warm de olie in een ruime koekenpan, wok, hapjespan of braadpan. Fruit de ui en knoflook op half hoog vuur. Voeg de overige groenten toe als de ui zacht is. Roerbak de groenten 3 minuten. Voeg de pulled veggies toe en roerbak deze 2 minuten mee.

Breng op smaak met de djintan, gerookte paprikapoeder, cayennepeper en zout. Voeg nu ook de tomatenblokjes toe en roer het geheel goed door. Zet het vuur uit.

Schep het mengsel in een ovenbestendige schaal. Maak twee kuiltjes waarin je de eitjes breekt.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en zet de oven op de grillstand. Het gerecht is klaar wanneer het wit van de eieren gecoaguleerd is. Hoe lang dit duurt is moeilijk aan te geven omdat de kracht van de grill per oven varieerd. Bij mij duurde het 10 minuten. Kijk dus regelmatig.