Bulgur is een graanproduct gemaakt van durum, een harde tarwesoort. Het is een goede vervanger voor rijst of couscous en heeft een nootachtige smaak. Het wordt veelal in de Libanese en Turkse keuken gebruikt. Het is goed verkrijgbaar in de bekende supermarkten. Turkse supermarkten hebben veel verschillende soorten. Ik gebruik voor deze salade de grove bulgur korrels.

 

Voedingswaarde voor 1 portie: 475 kcal, 8 g vet, 80 g koolhydraten, 20 g vezels, 23 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor 1 portie:

50 g Bulgur

1 grote Aubergine (+/- 350 g)

Paar takjes Platte peterselie

1 Bosui

1 eetlepel Citroensap

30 g Rozijnen

30 g Granaatappelpitjes

50 g Schafskase light (een soort feta verkrijgbaar bij Lidl)

 

Bereidingswijze:

Breng in een steelpan water aan de kook. Kook hierin de bulgur gaar in +/- 5 minuten. Giet de gekookte bulgur in een zeefje en laat afkoelen.

Snijd de uiteinden van de aubergine. Snijd de aubergine over de lengte in plakken van 0,5 cm dik, vervolgens in repen van 0,5 cm breed en dan in blokjes van 0,5 cm.

Verwarm een koekenpan of wok op hoog vuur. Ik gebruikte PAMspray om de aubergine-blokjes in te bakken. Je kan ook een klein beetje van een ander vetstof gebruiken, olijfolie is dan een goede keuze.

Bak de aubergine gaar. Dit duurt zeker een minuut of 8. Breng de aubergine-blokjes op smaak met zout en eventueel wat peper.

Pluk de blaadjes platte peterselie. Je hebt ongeveer 15 gram blaadjes nodig. Was de blaadjes met koud water. Hak de platte peterselie grof.

Snijd de bosui in ringetjes.

Meng de gekookte bulgur, aubergine-blokjes, platte peterselie, citroensap en rozijnen met elkaar in een diep bord. Verdeel hierover de bosui-ringetjes, granaatappelpitjes en Schafskase.

 

Je kan de salade +/- 2 dagen in de koelkast bewaren.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.