Groente verwerken in baksel doe ik graag. Iedereen weet dat het eten van groente bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Wortels zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar en bevatten veel vitamine A. Vitamine A is een vet- oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van je huid. Ook zorgt vitamine A ervoor dat je in de schemering goed kunt zien. Daar komt dus de uitspraak vandaan dat worteltjes goed voor je ogen zijn.

Carrotcake komt van oorsprong uit Engeland, maar dook al in 1609 op in Massachutts via de Britse kolonisten. Het duurde echter nog tot 1960 eer het product aan populariteit won. De carrotcake is tegenwoordig een Amerikaanse klassieker. Het Amerikaanse tintje zit hem in het laagje glazuur. De laatste jaren is de carrotcake ook in Nederland een populair taartsoort geworden. Ik maakte een moderne variant, in cakevorm, zonder de enorme hoeveelheid suiker die in het oorspronkelijke recept gaat.

 

 

Recept

Ingrediënten
Voor de cake
3 Eieren
150 ml Magere melk
100 g Amandelmeel
50 g Eiwitpoeder met vanillesmaak
20 g Steviala Kristal sweet
2 g Pumpkin spice of kaneel of koekkruiden
Snufje zout
100 g Geraspte wortel
50 g Rozijnen

Voor de glazuurlaag
150 g Magere kwark
10 g Eiwitpoeder met vanillesmaak
10 g Steviala Frost

 

Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 175 graden.
-Bekleed een cakevorm met bakpapier.
Tip: Maak een prop van een vel bakpapier. Maak deze nat onder de kraan en knijp goed uit. Vouw de prop uit. Het bakpapier is nu een slappe lap geworden die welwillend in de bakvorm blijft liggen.
-Breek de eieren in een ruime kom. Kluts de eieren samen met de melk los.
-Voeg amandelmeel, eiwitpoeder, Steviala kristal sweet, pumpkinspice en zout toe. Roer met de garde tot een gladde massa.
-Spatel de wortelrasp en rozijnen door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm.
-Bak de cake in het midden van de oven op een rooster in +/- 35 minuten gaar. Laar rustig afkoelen buiten de oven en vervolgens in de koelkast. Wanneer de cake helemaal afgekoeld is kan de glazuur laag erop.
-Meng voor de glazuurlaag kwark met eiwitpoeder en Steviala Frost door elkaar. Verdeel dit over de cake. Je kunt de cake direct aansnijden.

 

 

Voedingswaarde per 1/8 deel (een punt zoals op de foto’s)
169,5 kcal
8,8 g vet
8 g koolhydraten
2,5 g vezels
13,4 g eiwit.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.