De Goedheiligman is weer in het land. Reden genoeg om eens iets lekkers in de Sinterklaassferen te bakken. Uiteraard wel verantwoord! In deze cake is groente verwerkt, ik beloof je dat je dit niet proeft en je kind(eren), familie, vrienden en collega’s ook zeker niet. Een ideale traktatie dus.

De cake verbergt verder een verrassing die pas zichtbaar wordt bij het aansnijden. Een heuse kern van zoete roomkaas. Verrassend lekker!

Voedingswaarde per 1/12 deel: 88,1 kcal, 2,3 g vet, 11,4 g koolhydraten, 1,3 g vezels, 5,1 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten:

500 g Pompoenpuree*

2 Eiwitten (70 g)

75 g Havermeel

50 g Steviala Ery-bronze of 10 g/ml van een ander zoetmiddel

4 g Speculaaskruiden

50 g Kruidnootjes (Kruidvat eigenmerk)

200 g Goldessa creamcheese light (verkrijgbaar bij de Lidl)

20 g Eiwitpoeder met vanillesmaak

40 g Kruidnootjes (Kruidvat eigenmerk)

 

Bereidingswijze:

Bekleed een cakevorm met bakpapier. Tip: maak een prop van een stuk bakpapier. Houd deze onder de kraan en maak goed nat. Knijp de prop bakpapier goed uit. Het is nu een slap stuk papier geworden dat je makkelijk in het bakvorm kan leggen.

Meng pompoenpuree, eiwitten, havermeel, Steviala en speculaaskruiden in een ruime kom tot een glad beslag. Hak de 50 gram kruidnootjes grof en roer deze ook door het beslag.

Meng in een schone kom de cream cheese en het eiwitpoeder door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stort ¾ deel van het cakebeslag in de cakevorm. Verdeel de cream cheese over de lengte in een lange baan over het beslag. Verdeel het resterende deel  cakebeslag over de creamcheese.

Nu kan je met de 40 gram kruidnootjes de bovenkant van de cake opsieren.

Bak de cake in het midden van de oven op een rooster in +/- 40 minuten gaar. Laat de cake eerst een uur afkoelen buiten de koelkast en vervolgens verder in de koelkast. De cream cheese wordt nu weer stevig, zo kan je mooie plakken snijden van de cake.

 

*Pompoenpuree: Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.

Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

 

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes. Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje. Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes. Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan ook.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.