Sinds een paar maanden wonen de Man en ik in Houten waar wij een mooie zonnige tuin hebben. In die tuin staan 2 aalbessenstruiken die vol prachtig rode trossen aalbessen hingen. Daar wilde ik natuurlijk iets mee doen!
Mijn opa had vroeger een moestuin waarin hij ook aalbessen had staan. Soms hielp ik oma de besjes te ritsen en kookte zij er vervolgens saus van die wij dan weer over de pap kregen. Zo lekker!
Oma maakte de saus natuurlijk gewoon met suiker. Ik gebruikte Steviala ery pure. Dat scheelt in de calorieën en koolhydraten.
De saus en besjes heb ik gebruikt in deze koolhydraatarme cheesecake die ik het liefst als ontbijt eet. De heerlijke zoete bodem van amandelmeel waarop de fris, zoete lagen cheesecake volgen is echt een fijn begin van de dag.

Recept

Ingrediënten voor de saus
250 g aalbessen
150 g Steviala ery pure
10 g Psylliumvezels

Bereidingswijze
Rits de besjes van de takjes en was ze met koud water.
Kook de besjes samen met de ery pure tot een saus in een steelpannetje op laag vuur.
Zeef de saus boven een ruime kom en voeg de psylliumvezels toe.
Laat de saus helemaal afkoelen.

 

Ingrediënten voor de bodem
175 g Amandelmeel
50 g Steviala ery bronze
50 g Margarine light (voor op brood)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de bodem van een springvorm van 23 cm met bakpapier. Vet de opstaande rand in met een vetstof. Ik gebruikte de calorieloze PAM spray.
Weeg de ingrediënten af in een ruime kom en kneed het tot een deeg.
Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en bak de bodem +/- 10 minuten in het midden van de oven op een rooster.

 

Ingrediënten voor de cheeselagen
600 g Goldessa creamcheese light
500 g Magere kwark
3 Eieren (165 g)
1 Eiwit (35 g)
50 g Eiwitpoeder met vanillesmaak
50 g Steviala ery pure
250 g Aalbessensaus
125 g Aalbessen

Bereidingswijze
Meng de creamcheese samen met de kwark, eieren, eiwit, eiwitpoeder en ery pure tot een gladde massa.
Schenk 750 gram van het mengsel in een schone kom. Voeg de aalbessensaus daar aan toe.
Meng door het andere deel de besjes.
Schenk het mengsel met de saus erdoor op de taartbodem.
Schenk het mengsel met de besjes erop.
Draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden.
Bak de taart +/- 80 minuten.
Zet de oven uit maar laat de taart er nog een uur in staan. Dit voorkomt dat deze inzakt.
Laat de taart vervolgens buiten de koelkast verder afkoelen en vervolgens in de koelkast goed opstijven.

Voedingswaarde per 1/10 deel
266,9 kcal
15,6 g vet
8,9 g koolhydraten
5 g vezels
20,3 g eiwit

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.