Alhoewel ik een enorme zoetekauw ben, heb ik toch enorme moeite me in te houden wanneer dit borrelbrood de oven uit komt rollen. Misschien is het wel de combinatie van de zoutige kaas en het zoete van de vijgen en cranberry’s of wellicht toch de fijne structuur en knapperige walnoten. Feit is dat dit gewoonweg niet te versmaden is.

Ik eet het als lunch, maar het smaakt ook goed bij de borrel, vooral in combinatie met een goed glas rode wijn.

Voedingswaarde per 1/16 deel: 148,8 kcal, 5,3 g vet, 17,7 g koolhydraten, 2,3 g vezels, 7,2 g eiwit

Recept

Ingrediënten:

150 g Volkoren speltmeel

100 g Havermout

4 g Bakpoeder

5 g Zout

Peper uit de molen

4 Eieren (220 g)5,3 g vet,

400 g Magere kwark

75 g Gedroogde vijgen

50 g Cranberry’s

60 g Walnoten

90 g Zachte geitenkaas

20 g Honing

2 g Italiaanse kruiden

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Tip: Scheur een groot stuk bakpapier van de rol of gebruik 1 vel. Maak hier een prop van en houd deze onder de kraan. Maak de prop goed nat en knijp deze stevig uit. Vouw de prop uit elkaar. Het bakpapier is nu een slappe lap geworden die welwillend in de cakevorm blijft liggen.

Meng speltmeel, havermout, bakpoeder, zout en peper met een garde door elkaar in een ruime kom.

Kluts in een tweede kom de eieren samen met de kwark los. Voeg de droge ingrediënten toe aan het ei/kwark mengsel. Roer met de garde tot een beslag.

Verwijder de harde steeltjes van de gedroogde vijgen en snijd deze in kleine stukje. Breek de walnoten in kleinere stukjes.

Schenk de helft van het beslag in de met bakpapier bekleedde cake vorm. Verdeel de vijgen, cranberry’s, 40 g van de walnoten en 60 g van de geitenkaas over het beslag. Schenk het resterende deel van het beslag in de cakevorm en strijk het glad.

Bak het borrelbrood 30 minuten in het midden van de oven op een rooster. Haal het borrelbrood uit de oven, verdeel eerst de honing, dan de Italiaanse kruiden en de resterende delen van de geitenkaas en walnoten over de bovenkant. Zet het borrelbrood nog 15 minuutjes terug in de oven.

Laat het borrelbrood afkoelen op een rooster.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.