Natuurlijk kan je pesto ook lekker makkelijk kant en klaar in een potje kopen. Daar is helemaal niets mis mee, want de ingrediënten die gebruikt worden om de pesto te maken zijn allemaal goedgekeurd door een paar knappe koppen. Dat is niet het gene waarover ik val. Wel vind ik het jammer dat behoorlijk wordt afgeweken van het originele receptuur. Dat kan uiteraard niet anders wanneer je de prijs bekijkt.

Heb je wel eens de etiketten van die potjes bekeken? Grote kans dat het eerste ingrediënten op de ingrediëntenlijst “zonnebloemolie” is. En dat betekent dus dat het grootste deel van de inhoud van dat potje zonnebloemolie is. Verder kom ik potjes pesto tegen met daarin aardappel, uiteraard een lekker goedkoop vulmiddel. Verder valt het me op dat in nagenoeg alle potjes pesto cashewnoten wordt gebruikt en maar 1 tot 2 procent pijnboompitten en dat zou toch echt 1 van de hoofdingrediënten moeten zijn.

Dus heb je even tijd maak dan je eigen pesto. Het is niet moeilijk en geloof me wanneer ik je vertel dat het vele malen beter smaakt.

 

Recept

 

Ingrediënten
20 g Pijnboompitten
1 teentje Knoflook
40 g Verse basilicum*
100 g Parmezaanse kaas of Grana Pedano
10 g Citroensap
Olijfolie van goede kwaliteit
Peper en zout

*Dit zijn 2 bakjes uit het koelschap of 1 plantje, laat de steeltjes er aanzitten.

 

 

Bereidingswijze
-Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie tot ze lichtbruin zijn. Laat ze even afkoelen.
-Maak het teentje knoflook schoon en doe dit samen met de basilicum (ook de stelen), kaas, het citroensap en de geroosterde pijnboompitten in een keukenmachine.
-Zet de keukenmachine aan en giet, terwijl de machine draait, olijfolie in de machine.
-Hoe meer olijfolie je erbij giet hoe dunner de pesto zal worden.
-Breng de pesto op smaak met peper en eventueel wat zout. Pas wel op met het zout, de kaas is namelijk ook al zout dus wellicht is zout toevoegen overbodig.

 

Bewaar de pesto in een afgesloten bakje in de koelkast.

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.