Pompoenhummus

 

Standaard hummus uit de supermarkt bevat doorgaans 300 tot 350 kcal per 100 gram. Omdat ik hummus erg lekker vind als dipje bij rauwkost of op een rijstwafel samen met een plakje kipfilet, vond ik het tijd worden voor een meer verantwoorde variant. Doordat een deel van de kikkererwten vervangen wordt door pompoen zijn de voedingswaarden een stuk gunstiger.

 

Voedingswaarde per 100 gram: 142,9 kcal, 9,4 g vet, 7,9 g koolhydraten, 3,8 g vezels, 4,8 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten:

220 g Pompoenpuree**

1 blikje Kikkererwten afgespoeld en uitgelekt is dat 265 g.

60 g Tahin (sesampasta)

30 g Olijfolie*

5 g Gemalen komijn

6 g Zout

2 g Cayennepeper

* Let op! Ik heb de olie gewogen. De soortelijke massa van olie is anders dan van bijvoorbeeld water.

Dit betekent dat 30 gram olie niet hetzelfde is als 30 ml olie.

 

Bereidingswijze:

Simpeler dan dit wordt het niet. Alle ingrediënten mogen samen in een keukenmachine of blender. Maal tot een gladde, homogene massa.

 

**Pompoenpuree: Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.

Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

 

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes.

Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje.

Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes.

Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

 

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.