Je kent het vast wel, slaatje. Zo’n bakje met gepureerde aardappel, een blokje wortel, met geluk een doperwt, heel veel mayo en een schijfje ei bovenop. Toegegeven, als kind was ik er dol op. Tijdens de koksopleiding leerde ik hoe een huzarensalade gemaakt hoort te worden. Mooi brunoise gesneden, niet te gare, aardappels en zeker niet zo veel saus als de varianten uit de fabriek. Het leek me leuk eens een versie te maken zonder aardappel. Niet dat aardappels ongezond zijn, zeker niet! Maar wanneer je een bakje slaatje eet krijg je er direct wel vrij veel van binnen. Dus hier een vernieuwd recept met bloemkool in plaats van aardappel, want bloemkool is een geniale groente waar je mijn inziens niet snel te veel van kan eten.

Recept

Ingrediënten
350 Knolselderij (zonder schil)
650 g Bloemkool
130 g Doperwten/worteltjes (Blikje van Bonduelle)
100 g Rode ui
120 g Augurken
140 g Magere spekreepjes
50 g Grove mosterd
130 g The Lean mayo*

*Je kunt elk ander merk fritessaus/mayo gebruiken. Remia Friteslijn is bijvoorbeeld een goed alternatief.

Bereidingswijze
-Vul de waterkoker en kook het water.
-Doe het water in een ruime pan, voeg wat zout toe en zet het op hoog vuur.
-Vul de waterkoker opnieuw en kook het water.
-Doe het kokende water in een tweede pan met wat zout en zet ook op hoog vuur.
-Snijd de knolselderij in plakken van een halve centimeter, vervolgens in repen van een halve centimeter en dan in blokjes van een halve centimeter.
-Kook de knolselderij 5 minuten in het kokende water, giet vervolgens in een vergiet of zeef en laat het uitlekken.
-Verdeel de bloemkool in heel kleine roosjes. snijd de hardere stelen in zeer kleine stukjes.
-Kook de bloemkool 5 minuten in het kokende water, giet vervolgens bovenop de knolselderij.
-Kiep het blikje doperwten en wortelen er ook bovenop en laat het geheel goed uitlekken.
-Warm een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de magere spekjes tot ze gaar zijn.
-Snipper de ui zeer fijn en snijd de augurken in heel kleine stukjes.
-Doe alle ingrediënten in een ruime kom en meng het goed.
-Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Lekker met een gekookt eitje.

Voedingswaarde voor het hele recept
737 kcal
15 g vet
71 g koolhydraten
42 g vezels
64 g eiwit

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.