Onlangs kreeg ik de opdracht een kerst lekkernij te bedenken en het mocht zeker niet gezond zijn, maar wel vrij simpel om te maken. Ik dacht direct aan kerststol, maar dat is toch best nog wel een werkje. Het volgende dat door mijn hoofd schoot was een kerststolcake. Zo geschiede!

 

Recept

Ingrediënten:

75 g Rozijnen

50 g Hazelnoten

200 g Roomboter

150 g Suiker

4 Eieren

50 Melk

200 g Tarwebloem

5 g Bakpoeder

5 g Kaneel

2 g Zout

Rasp van 1 Sinaasappel

200 g Amandelspijs (verkrijgbaar bij de betere bakkers)

20 g Amandelschaafsel

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Tip: Maak van een vel bakpapier een prop en houd deze onder de kraan zodat de prop goed nat wordt. Knijp vervolgens goed uit en vouw uit elkaar. Het bakpapier is nu een slappe lap geworden die welwillend in je cakeblik blijft liggen.

Wel de rozijnen in heet water. Verdeel de hazelnoten over een bakplaatje en rooster ze in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Dit duurt maar enkele minuutjes. Haal de hazelnoten uit de oven en draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden.

Klop de roomboter samen met de suiker wit en luchtig. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix steeds tot het ei is opgenomen.

Zeef de tarwebloem, bakpoeder, kaneel en zout boven de kom en mix tot een glad beslag.

Hak de hazelnoten grof en laat de rozijnen uitlekken in een zeef. Voeg dit samen met het rasp van de sinaasappel toe aan het beslag. Mix alles goed door elkaar.

 

Schep de helft van het beslag in het cakeblik. Maak van het amandelspijs een lange pil en leg deze midden in het cakeblik. Schep de rest van het beslag in het cakeblik en strijk glad. Verdeel het amandelschaafsel over het beslag. Bak de kerststolcake in +/- 60 minuten gaar in het midden van de oven op een rooster. Laat de cake buiten de oven 10 minuten afkoelen in het cakeblik die je op een rooster zet. Haal de cake voorzichtig uit het cakeblik en laat volledig afkoelen op het rooster.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.