Oma's oliebollen

 

Als klein meisje mocht ik de nacht van 30 op 31 december bij opa en oma logeren. Oma stond op 31 december voor dag en dauw op om kommen en pannen vol oliebollenbeslag te maken. Dat moest dan een uur rijzen bij de verwarming, die heel hoog werd gezet. Als ik dan mijn warme bedje uit kwam was het al bijna tijd om te gaan bakken. Oma een schort voor, ik mocht ernaast staan en keek mee. De eerste oliebollen moesten natuurlijk getest worden. Ze waren altijd lekker. Als ontbijt, lunch, tussendoortje en zelfs als avondeten. We aten niets anders!

Toen oma het allemaal een beetje te veel werk vond worden en stopte met oliebollen bakken heb ik het overgenomen. Uiteraard volgens haar recept. En nu komt ze ieder jaar bij mij om de eerste bollen te testen. Ze is kritisch, maar meestal vind ze dat ik het goed doe, haha!

 

Volgens mij is dit het lekkerste oliebollen recept dat er bestaat, het geheim is dat er stukjes appel door het beslag gaat. Dat zorgt er voor dat de oliebollen lekker sappig zijn en blijven. We gebruiken verse gist, dat smaakt veel beter dan de gedroogde variant en zorgt dus voor lekkere luchtige bollen. Verse gist is aan het einde van het jaar bij nagenoeg alle bakkerijen verkrijgbaar en anders zeker ook bij de molen.

 

Wat betreft de olie. Ik gebruik arachideolie. Dit is de olie uit pinda's. Deze oliesoort is heel geschikt om tot hoge temperaturen te verhitten en neutraal van smaak. Het levert een minder vet eindresultaat op. Dit heeft te maken met de grootte van de moleculen, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien.

Recept

Ingrediënten voor +/- 40 a 50 bollen:

2 Goudrenet appels

900 ml Halfvolle melk

70 g Verse gist

150 g Roomboter

1 kg Tarwebloem

200 g Kristalsuiker

1 theelepel Zout

2 Eieren

500 g Rozijnen

 

Bereidingswijze:

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Zet dit even opzij.

Doe de melk en verse gist in een maatbeker. Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur of in een schaaltje in de magnetron.

Voeg de gesmolten boter toe aan het melk/gist mengsel en roer goed door met een spatel of pannenlikker.

Doe bloem, suiker en zout in een heel ruime kom. Roer de droge ingrediënten door elkaar met een garde. Voeg het melk/gist/boter mengsel en de twee eieren toe. Gebruik je spierballen om de massa tot een glad beslag te mengen.

Roer als laatst de stukjes appel en rozijnen door het beslag.

Leg op! Het beslag gaat rijzen en zal zeker verdubbelen in hoeveelheid. Verdeel het beslag dus eventueel over meerdere kommen/pannen/emmers.

 

Dek het beslag af met plastic folie. Leg een theedoek of handdoek over het plastic folie en zet het beslag bij de verwarming of kachel. Stook de boel lekker op, dat zal het beslag beter doen rijzen.

Na ongeveer een uur zal het beslag voldoende gerezen zijn en kan je gaan bakken.

 

Verwarm olie in een frituurpan of in een grote pan op het fornuis tot 165 graden.

Ik gebruik een ijsbollen knijptang om de oliebollen te vormen. Heb je deze niet, gebruik dan twee lepels. 5 a 6 oliebollen tegelijk. De oliebollen moeten +/- 4 minuten per kant gebakken worden. Test de eerste ronde even, dan weet je of ze van binnen goed gaar zijn.

 

Vers uit de pan zijn ze het lekkerst, maar de volgende dag smaken ze ook nog prima. Zeker als je ze even opwarmt in de magnetron of in een koekenpan op laag vuur.

 

Alvast een heel gezellig uiteinde en alle goed voor volgend jaar!