Wafels naar oma's recept

 

Dit receptuur is van mijn lieve omaatje. Ik kreeg het op een vergeelt briefje vol vetvlekken. Keurig in haar ouderwetse krulhandschrift schreef zij lang geleden de lijst met ingrediënten op. Wel mooi om dat hier nu, voor eeuwig vast te leggen.

 

 

 

Recept (genoeg voor 30 wafels)

Ingrediënten:

1 kilo Bloem (ik gebruik tegenwoordig 500 g tarwebloem en 500 g volkoren speltmeel)

1 mespunt Zout

2 zakjes Vanillesuiker

1 liter Melk

1 liter Warm water

100 g Verse gist

250 g Roomboter (gesmolten)

4 Eieren

 

Bereidingswijze:

Weeg de droge ingrediënten af in een heel grote kom.

Los de gist op in een klein deel van het warme water, niet te heet, dan gaat gist dood en zal je beslag niet rijzen.

Voeg beetje voor beetje melk toe, roer met een garde.

Voeg het resterende deel warm water en het gistmengsel toe, roer goed met de garde.

Voeg de gesmolten boter toe, roer goed met de garde.

Voeg de eieren toe, roer goed met de garde.

 

Wanneer je klontjes in je beslag hebt kun je het eventueel even zeven.

Zorg dat er voldoende ruimte in de kom is om het beslag te kunnen laten rijzen. Afhankelijk van de temperatuur in huis en vochtcondities kan het beslag vertweevoudigen! Dus is je kom niet groot genoeg, verdeel het dan over meerdere kommen, schalen, pannen. Dek het beslag af met plastic folie en een theedoek. Zet het op een warme plek weg en wacht 1 uur.