Of het nu pompoenenseizoen is of niet, ik blijf ze kopen, dan maar iets meer betalen. Ik vind pompoen namelijk de meest geniale groente. Het belangrijks is natuurlijk de smaak, die kan ik enorm waarderen en daarbij zijn de voedingswaarden erg gunstig. Gemiddeld bevat 100 gram pompoen 36 kcal, 0,2 g vet, 7 g koolhydraten, 0,2 g vezels en 1,1 g eiwit. En pompoen bevat onder andere vitamine en mineralen B1, B6, B11, B12, C en D, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Ik bakte er weer eens cakjes van die ik als ontbijt en snack at. Heerlijk zoet!

 

Voedingswaarde per cupcake: 48,6 kcal, 0,6 g vet, 5,8 g koolhydraten, 1,7 g vezels, 4,7 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten:

300 g Pompoenpuree*

2 Eiwitten (70 g)

30 g Eiwitpoeder met vanillesmaak

30 g Havermout

Snufje zout

2 g Pumpkin spice, kaneel of koekkruiden

1 Peer (geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden 165 g)

Steviala Ery-Bronze

 

Bereidingswijze:

De cupcakes bakte ik in van die siliconen cupcake/muffin vormpjes die verkrijgbaar zijn bij de Xenos, SoLow en Action. Als je deze niet hebt kun je ze ook in papieren cupcake vormpjes bakken. Omdat het beslag weinig vet bevat zal het wel een beetje aan het papier blijven plakken.

Ik bakte de cupcakes in de airfryer. Als je deze niet hebt mag je de oven alvast voorverwarmen op 200 graden.

Meng pompoenpuree, eiwitten, eiwitpoeder, havermout, zout en pumpkin spice dor elkaar in een ruime kom. Spatel de stukjes peer door het beslag en verdeel het beslag over 8 cupcake vormpjes.

Bestrooi de cupcakes ruim met Ery-Bronze. Dit wordt een knapperig laagje.

Bak de cupcakes 12 minuten op 170 graden in de airfryer of 30 minuten op 200 graden in het midden van de oven.

 

*Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken:

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.

Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes.

Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje.

Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes.

Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

 

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.