Appel kaneel kwarktaart met speculaasbodem

 

Appel en kaneel zijn vriendjes van elkaar, dat weten we allang. Speculaas gaat hierbij ook erg goed en zo ontstond deze fijne kwarktaart, die stiekem ook een klein beetje groente bevat.

 

Voedingswaarde per 1/10 deel: 240,7 kcal, 8,3 g vet, 28,7 g koolhydraten, 3,3 g vezels, 14 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor de bodem:

100 g Wortelpuree*

75 g Gedroogde pruimen zonder pit

200 g Speculaasjes

20 g Eiwitpoeder met vanillesmaak

20 g Kokosolie

1 g Zout

75 g Havermout

 

Bereidingswijze:

Laat de pruimen +/- 15 minuten wellen in heet water.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 23 cm met bakpapier.

Smelt de kokosolie. Dit kan in een pannetje of in een bakje in de magnetron.

Giet de pruimen af in een zeef.

Maal in een keukenmachine de wortelpuree, pruimen, speculaasjes, eiwitpoeder, kokosolie en het zout tot een plakkerige gladde massa. Doe de massa in een kom roer er het havermout door.

Verdeel de massa over de bodem van de springvorm en bak de bodem +/- 10 minuten in het midden van de oven op een rooster. Laat de bodem afkoelen.

 

Ingrediënten voor de kwarklaag:

10 blaadjes Gelatine (18 g)

200 g Roomkaas light

500 g Appel kaneel kwark (Jumbo)

50 g Eiwitpoeder met vanillesmaak

4 g Kaneel

20 g Sukrin of 4 g van een ander zoetmiddel

1 Goudrenet appel, geschild en in stukjes (180 g)

3 g Kaneel

 

Bereidingswijze

Doe koud water in een bakje en laat hierin de gelatine weken.

Mix in een ruime kom roomkaas, appel kaneel kwark, eiwitpoeder, kaneel en Sukrin tot een glad geheel. Voeg de appelstukjes toe en meng nog eens.

Doe de gelatineblaadjes met aanhangend vocht in een pannetje en smelt dit voorzichtig op laag vuur. Voeg de gesmolten gelatine toe aan de kwarkmassa. Mix het geheel 10 minuten op de hoogste stand. Er ontstaat een heel luchtige massa.

Stort de kwarkmassa op de afgekoelde bodem. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast.

Snijd de taart voorzichtig langs de rand los en verwijder de ring van de springvorm.

Bestrooi de taart met kaneel.

 

 

*Wortelpuree: gebruik hiervoor winterpeen of waspeen. Schil de penen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de stukjes peen in een ruime kookpan en vul deze met koud water tot de stukjes peen onder staan. Breng aan de kook op hoog vuur, zet vervolgens het vuur lager en kook tot de stukjes peen helemaal zacht en gaar zijn. Giet af en laat even afkoelen. Maal vervolgens tot een gladde puree in een keukenmachine of gebruik een staafmixer of puree stamper.