Chocolade kersen cheesecake

 

Chocolade en kersen is een klassieke combinatie en speelt de hoofdrol in deze heerlijke cheesecake met verrassende bodem vol verantwoorde ingrediënten.

 

Deze taart doet het goed als verjaardagstaart of samen met een lekker bolletje chocolade roomijs als dessert. Zelf eet ik de taart graag als ontbijt, dat is gegarandeerd een goed begin van de dag!

 

Voedingswaarde per 1/10 deel: 240,4 kcal, 9 g vet, 19,6 g koolhydraten, 2,1 g vezels, 18 g eiwit

 

 

 

Recept

Ingrediënten voor de bodem:

75 g Gedroogde pruimen zonder pit

1 rol Volkoren beschuiten (125 g)

20 g Eiwitpoeder met vanille- of chocoladesmaak

1 g Zout

40 g Kokosolie

 

Bereidingswijze:

Doe de gedroogde pruimen in een bakje en giet er heet water op. Laat minimaal 15 minuten wellen.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm, met een doorsnede van 23 cm, met bakpapier. Vet de opstaande rand in met een vetstof. Ik gebruikte daarvoor kokosolie.

Smelt de kokosolie. Giet de pruimen in een zeefje en laat uitlekken.

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat een paar minuten draaien. Er ontstaat een kruimelig deeg.

Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en druk goed aan.

Bak de bodem in het midden van de oven op een rooster +/- 10 minuten.

Haal de bodem uit de oven en draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden.

 

Ingrediënten voor de cheeselaag:

600 g Roomkaas light

1 bak (450 g) Optimel Griekse stijl kers

2 Eieren (105 g)

3 Eiwitten (105 g)

60 g Eiwitpoeder met chocoladesmaak

20 g Sukrin of 4 g van een ander zoetmiddel

125 g Kersen uit de diepvries

3 g Cacao

 

Bereidingswijze:

Hou de kersen en de cacao apart en meng de rest van de ingrediënten door elkaar met een mixer of garde.

Stort de massa op de bodem in de springvorm.

Verdeel de kersen over de cheeselaag en druk ze met de punt van een mes in de cheeselaag.

Bak de cheesecake, in het midden van de oven op een rooster, in +/- 70 minuten gaar. De cheesecake mag in het midden nog een beetje flubberen. Zet de oven uit, maar laat de cheesecake er nog 60 minuten in staan. Dit voorkomt dat de cheesecake in het midden inzakt. Haal de cheesecake na een uur uit de oven en laat deze eerst nog een uur buiten de koelkast afkoelen en vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. Bestrooi de cheesecake voor het aansnijden met cacao.