Sinaasappel pure chocolade cheesecake

 

Sinaasappel en pure chocolade zijn een gouden combinatie en maakt dat elke punt van deze taart een waar genot is.

 

Mocht je de taart wat meer skinny wil maken, dan kan je er voor kiezen de pure chocolade achterwege te laten.

Ik heb de voedingswaarden van beiden varianten even berekent, zodat jij je leuze kan maken.

 

Voedingswaarde met chocolade per 1/8 deel: 285,9 kcal, 10,6 g vet, 26,9 g koolhydraten, 3,8 g vezels, 19,1 g eiwit

Voedingswaarde zonder chocolade per 1/8 deel: 218,9 kcal, 6,3 g vet, 20,9 g koolhydraten, 2,8 g vezels, 18,5 g eiwit

Recept

 

Ingrediënten voor de bodem:

15 g Chiazaad + 120 ml heet water

75 g Havermout

75 g Ultra fine oats of havermeel

40 g Eiwitpoeder met chocoladesmaak

20 g Sukrin of 4 g van een ander zoetmiddel

2 g Zout

 

Bereidingswijze:

Doe de chiazaadjes in een schaaltje en schenk er het hete water op. Laat dit 10 a 15 minuten staan. Roer zo nu en dan even door. Dit wordt een gel-achtige massa.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm, met een doorsnede van 23 cm, met bakpapier. Vet de opstaande rand in met een vetstof. Ik gebruikte daarvoor kokosolie.

Weeg de overige ingrediënten af en doe ze in een ruime kom. Giet het chiazaad/water mengsel erbij en roer met een lepel goed door elkaar. Het wordt een bol deeg.

Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm.

Bak de bodem in het midden van de oven op een rooster +/- 10 minuten.

Haal de bodem uit de oven en draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden.

Ingrediënten voor de cheeselaag:

600 g Roomkaas light

250 g Almhof 0% vet yoghurt Spaanse sinaasappel

5 Eiwitten (175g)

1 Ei (55 g)

50 g Eiwitpoeder met vanillesmaak

20 g Sukrin of 4 g van een ander zoetmiddel

Rasp van 1 sinaasappel (15 g)

100g Pure chocolade

 

Bereidingswijze:

Hou de pure chocolade apart en meng de rest van de ingrediënten door elkaar met een mixer of garde.

Stort de massa op de bodem in de springvorm.

Bak de cheesecake, in het midden van de oven op een rooster, in +/- 70 minuten gaar. De cheesecake mag in het midden nog een beetje flubberen. Zet de oven uit, maar laat de cheesecake er nog 60 minuten in staan. Dit voorkomt dat de cheesecake in het midden inzakt. Haal de cheesecake na een uur uit de oven en laat deze eerst nog een uur buiten de koelkast afkoelen en vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie of in een schaaltje in de magnetron.

Verdeel de gesmolten chocolade over de bovenkant van de taart en laat even hard worden.