Dol ben ik op kerststol. Heerlijk zacht brood gevuld met rozijnen en amandelspijs en dan lekker veel poedersuiker erover. Ik maakte een minder ongezonde variant, maar zeker niet minder lekker!

 

Dit recept is voldoende voor 7 stolletjes, die wij steeds deelden aangezien ze erg vullen.

 

Voedingswaarde per portie (een half stolletje):
246,4 kcal
11 g Vet
29,3 g Koolhydraten
4,3 g Vezels
14 g Suiker
7,9 g Eiwit

 

Recept
Ingrediënten:
350 g Havermeel
10 g Droge gist
1 Ei maat L
35 g Steviala Ery-bronze
60 g Roomboter
210 ml Lauw warm water
7 g Zout
250 g Rozijnen

150 g Amandelmeel
80 g Steviala Kristal sweet (vanille)
2 Eiwitten van eieren maat L
1 eetlepel Citroensap
20 druppels Steviala amandel

20 g Roomboter
Steviala poedersuiker

 

Bereidingswijze:
-Havermeel, droge gist, ei, Steviala ery-bronze, roomboter en lauw warm water in een ruime kom of in de kom van de stand mixer.
-Kneed met de hand of met de deeghaak tot een mooie deegbal. Voeg tussendoor het zout toe. Zout en gist zijn vijanden, vandaar dat het zout later toegevoegd wordt.
-Kneed zeker 10 minuten om een soepel deeg te verkrijgen.
-Voeg de rozijnen toe en kneed ze goed door/in het deeg.
-Dek de kom af met plastic folie en leg er een theedoek over. Zet de kom 30 minuten op een warme plak. Je kunt de kom ook in de oven op 50 graden zetten.
Maak ondertussen amandelspijs.
-Meng in een kom amandelmeel, Steviala Kristal sweet (vanille), eiwit, citroensap en de amandel druppeltjes door elkaar. Dit kan met de stand mixer, handmixer of met een garde.
-Verdeel het deeg in 7 stukken van 140-145 g.
-Druk iedere deegbal plat tot een ovale lap van ongeveer 4 mm dik.
-Leg op ieder deeglap 40-45 g amandelspijs. Vorm dit in de lengte tot een worstje, maar niet helemaal tot de rand.
-Klap het deeg dicht over de amandelspijs en vorm het broodje enigszins.
-Leg de stolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg hier de theedoek weer over en zet ze nog eens 30 -minuten op een warme plek of in de oven op 50 graden.
-Bak de stolletjes hierna +/- 25 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden.
-Smelt de 20 g roomboter in een steelpannetje op laag vuur, het mag niet verkleuren.
-Bestrijk de broodjes zodra ze uit de oven komen met een dun laagje boter en bestrooi ze daarna royaal met Steviala poedersuiker.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.