Ik weet bijna zeker dat je bij het lezen van de titel van dit recept niet begon te watertanden. Toch deel ik het recept met jullie omdat het weer eens is anders is dan havermoutpap of Brinta.

Watergruwel wordt gemaakt van gerst. Een graansoort die tot de garen 50 veelvuldig werd gebruikt om pap van te koken. Daarna werd het voornamelijk gebruikt bij de bereiding van bier en als veevoer. De laatste jaren is gerst weer in opkomst, meestal als gort of parelgort. Gort is gepelde gerst en parelgort is geslepen gerst waardoor het parelvormig is. Gerst is dus de volkoren variant van gort omdat deze nog wel een vliesje heeft en dit is dan weer fijn voor de darmflora.

Ik kookte de watergruwel van geplette gerst die ik kocht bij molen De Bente in Dalen. Ik denk dat andere molens dit ook wel verkopen en anders kun je ook gort uit de supermarkt gebruiken. Lees dan wel even de aanwijzingen op de verpakking.

In de vele recepten die ik heb bekeken wordt altijd bessensap aan de watergruwel toegevoegd. Dit heb ik weggelaten en de enorme hoeveelheid suiker die in ieder recept terug te vinden is heb ik vervangen door de natuurlijke suikervervanger Ery-Bronze van Steviala.

 

Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 a 5 porties. Na bereiding kun je de pap in porties bewaren in de koelkast of vriezer. De pap is koud lekker, maar warm nog lekkerder. Ik at het een keer met stukjes appel erdoor als ontbijt en ook eens met een paar eetlepels kwark als lunch.

 

Recept

Ingrediënten:

125 g Geplette gerst

2 liter Water

1 Kaneelstok

Schillen van een halve citroen (alleen het geel, het witte deel is bitter)

75 g Krenten

75 g Rozijnen

75 g Steviala Ery-Bronze

 

Bereidingswijze:

Was de gerst met koud water in een zeef. Doe het in een pan en voeg 2 liter koud water toe. Laat dit 12 uur staan.

Na het weken moet de gerst 1 uur gekookt worden op laag vuur. Voeg voor je de pan op het fornuis zet de kaneelstok en citroenschillen toe.

Voeg na een uur de krenten en rozijnen toe en kook nog eens een half uur. Roer de Steviala Ery-Bronze door de pap.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.