Reviews

Kooc bereidt kant en klare maaltijden met zoals ik op de site kan lezen uitsluitend biologische producten. Allemaal zonder ongewenste toevoegingen, glutenvrij, lactosevrij en caseïnevrij. Nu heb ik het geluk niet beperkt te worden door voedsel intolerantie, maar sta ik wel open voor het testen van gezonde kant en klare maaltijden.

De slogan van Kooc is: so tasty, so healthy, so easy. Ik check of zij dit waarmaken.

Ik bestel de maaltijden online en kan makkelijk aangeven wanneer ik de maaltijden bezorgt wil krijgen. De maaltijden worden koelvers geleverd op het afgesproken tijdstip. Omdat ik de komende dagen niet thuis zal eten vries ik ze alledrie in. Het ontdooien doe ik in de koelkast.

Kabeljauw met spinaziepesto, tomatenchutney en fusilli

 

De eerste maaltijd die ik test is de pasta met kabeljauw.

 

Bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst valt mij op dat de kabeljauw niet biologisch is. Op de site pretendeert Kooc 100% biologisch te zijn. Dat is jammer.

 

Voedingswaarden per portie van 500 g: 715 kcal, 34 g vet, 69,5 g koolhydraten, 26,5 g eiwit

 

Optisch: Bij de levering was het stukje kabeljauw al gebroken. Het oogt minder fraai maar ik stoor me er niet aan.

Ik zie verder heel veel pasta, wat stukjes tomaat en een beetje spinazie. Het ziet er anders uit dat op de foto's op de website. Gezellige blaadjes basilicum ontbreken hier.

 

 Volgens de aanwijzingen op de verpakking warm ik de maaltijd in 25 minuten op 150 graden in de oven op.

 

Smaak en textuur: Vooraf vermoedde ik al dat de pasta na het opwarmen wel wat te gaar zou zijn. Dit is inderdaad het geval. De pasta is heel heel heel erg gaar en kleeft daardoor behoorlijk aan elkaar. De kabeljauw is gortdroog. Waarschijnlijk heeft de kok deze prima gebakken, maar wanneer geadviseerd wordt de maaltijd nog eens 25 minuten op 150 graden in de oven te stoppen kan men verwachten dat deze totaal doorslaat. Dit zou overigens ook het geval zijn wanneer een rauw stuk kabeljauwfilet van dit formaat 25 minuten in de oven gestopt wordt. Dus een oplossing hiervoor is er eigenlijk niet.

De smaak van de maaltijd is goed. Het is niet te zout met maar 0,5 g zout in de gehele maaltijd, maar toch op smaak. 

Persoonlijk vind ik de hoeveelheid pasta in verhouding tot de hoeveelheid groente uit balans. Wat meer tomaat en spinazie en wat minder pasta zou ik plezieriger vinden.


Vegetarische Gado Gado met ei en quinoa

 

Op deze maaltijd had ik mij het meest verheugd.

Ik ben namelijk gek op ei en pindasaus, jummy!

Bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst concludeer ik dat nu wel alle ingrediënten biologisch zijn.

De naam van dit gerecht vind ik wel typisch. Gado Gado is toch altijd vegetarisch? Wellicht is dit gedaan voor mensen die hiervan niet op de hoogte zijn...

 

Voedingswaarden per portie van 500 g: 683 kcal, 38,5 g vet, 50 g koolhydraten, 26,5 g eiwit

 

Optisch: De maaltijd komt aardig overeen met de foto die pronkt op de site van Kooc. Het oogt aantrekkelijk.

 

Geleerd van de eerste maaltijd van Kooc die ik testte, warm ik de maaltijd 5 minuutjes korter op dan de vorige maaltijd. Volgens de beschrijving op de verpakking moet de maaltijd 25 minuten op 150 graden in de oven. 

 

Smaak en textuur: met mijn ervaring als kok heb ik ook nu vooraf weer wat vermoedens. Het gekookte eitje is perfect gekookt. Wat gebeurt er als je een gekookt eitje gaat bakken in een oven? Juist! Dat wordt droog en hard. Wat gebeurt er met dikke pindasaus wanneer je dit in de oven stopt? Juist, wordt nog dikker want vocht verdampt.

De maaltijd oogt na het opwarmen dus minder aantrekkelijk dan daarvoor.

Opvallend is de minimale hoeveelheid zout die is toegevoegd aan de maaltijd. Slechts 0,1 g per 100 gram, wat neerkomt op een halve gram per maaltijd. Dit is te merken. De eerste hap is erg flauw, de tweede ook. Ik pak de zoutpot er dus maar bij.

De twee grote stukken bloemkool smaken me goed en zijn niet te gaar. De overige groenten smaken ook goed. Nu ik de ingrediëntenlijst nog eens bekijk zie ik dat er amandelen ingezeten moeten hebben. Ik denk dat ik ze gemist heb.

De quinoa en de door het opwarmen klonterige pindasaus smaken me prima met het extra beetje zout dat ik zelf heb toegevoegd. Het eitje is behoorlijk uitgedroogd dus besluit ik die na 1 hap maar links te laten liggen.

Al met al vind ik dit toch een beetje een teleurstelling. Het is best een verantwoorde maaltijd en uiteraard lekker makkelijk, maar het heeft niet aan mijn verwachtingen voldaan.



High tea bij de Yoghurt Barn

 

Het stond al een tijdje op mijn lijstje: een hight tea bij de Yoghurt Barn.

Aangezien ik bijna jarig ben en een vriendin van mij ook, vonden wij het wel een goed idee dit elkaar cadeau te doen.

 

Een high tea bij de Yoghurt Barn kost € 19,50 en moet vooraf gereserveerd worden.

 

Wij werden hartelijk ontvangen en mochten zelf een tafeltje uitzoeken.

Al snel kwam het plateau vol heerlijkheden. Een aardige jongen heeft ons tot in detail uitgelegd wat we voor ons neus hadden staan.

Een grote pot theewater die we onbeperkt bij mochten laten vullen. Daarbij 8 loss theesoorten die je zelf in een theezakje kan scheppen. Vooral de notenthee vond ik erg lekker.

Verder waren er twee karafjes met vruchtensappen. Genoeg te drinken dus!


Ondertussen hadden we enorme trek gekregen en waren we echt wel toe aan iets lekkers van dat heerlijk ogende plateau.

We begonnen met de hartige onderdelen. Voor ieder twee verse broodjes met twee soorten smeerseltjes: bieslook, komkommer en roomkaas met zongedroogde tomaat en knoflook. In hetzelfde broodmandje was er voor ieder ook een halve (dikke) plak brood met veel rozijntjes er in. Daarop konden we een royale laag roomboter smeren.

De barn yoghurtjes met 4 verschillende garnituren stonden te pronken midden op het plateau. Heerlijk vers fruit, granola, chocolade, jam, nootjes en bastognekoek gecombineerd met barnyoghurt.

Taartjes, taartjes, taartjes, heel veel taartjes, daar zeg ik geen 'nee'tegen. De carrotcake heeft een heerlijke structuur, is rijk gevuld en afgemaakt met een heerlijke frost. De super kleffe brownies is een dikke aanrader al vermoed ik dat het je gezondheid geen goed doet, je humeur des te meer. Om dat een beetje te compenseren zijn de kleine vierkante gebakjes super healthy maar zeker net zo lekker.

Om de high tea helemaal af te maken mochten we nog een bakje frozen yoghurt met sausje naar keuze bestellen. Ik nam geen sausje, maar wel een beetje pindakaas als topping. En stiekem deden we daar nog wat homemade granola bovenop. Je bent een smulpaap of niet!

Ik vind deze high tea dus echt top. Ik was al fan van de yoghurtjes van de Yoghurt Barn en vind de samenstelling van deze high tea helemaal goed. Zeker voor deze prijs!

 

 

The Barn

Amsterdam zuid

 

Als een ware foodie ben ik altijd op zoek naar nieuwe hotspots. Tof ingerichte horecazaakjes met een interessant concept trekken mijn aandacht sowieso.

Zo kwam ik terecht bij The Barn in Amsterdam zuid. Zij werken uitsluitend met biologische producten. Mocht 1 van de producten even niet verkrijgbaar zijn dan doen ze geen concessies en is het gerecht gewoon even niet te bestellen. En het meest fijne is dat alle drankjes en gerechten op de kaart betaalbaar zijn, dit in tegenstelling tot veel andere horecagelegenheden die met biologische ingrediënten werken. Natuurlijk heb ik even gevraagd hoe dit mogelijk is. Het blijkt dat The Barn direct bij de producenten inkoopt, dus zonder tussenkomst van een groothandel. Dit betekent meer werk voor de chef, maar dus een betere inkoopprijs wat zorgt voor mooie verkoopprijsjes.

Naast dat ik de industriële inrichting super mooi vind, met name de toffe schoolstoeltjes en het gebruikte servies van emaille. Is ook het bestelsysteem efficiënt te noemen.

Je kunt een app downloaden en vooraf je bestelling en afhaaltijd doorgeven. Of je besteld via het digitale bestelsysteem in de zaak zelf. 


Via de submenu's kom je bij de gewenste drankjes, snacks, broodjes, salades, burgers en ijs! Vervolgens wordt je bestelling a la minute vers bereidt in de mega grote open keuken.

Ik als kok zijnde keek jaloers naar die fantastisch ingerichte keuken.

 

Wij gaven onze bestelling door en namen plaats aan 1 van de tafeltjes.

Ik bestelde een Felecia's smoothie met seizoensfruit en soja yoghurt. Vriendlief ging voor een grote mok Latte machiato die volgens hem 1 van de beste ooit was.


We wilden natuurlijk ook eten!

Ik had zin in een burger en koos de vegaburger van Beluga linzen, quinoa, geitenkaas, hummus en verse kruiden, dit op een heerlijk zacht brioche broodje.

De man is een kip liefhebber en nam de Southwest chicken. Ook zo'n heerlijk brioche broodje vol geroosterde, gemarineerde kippendijen stukjes.


Of ik nog zin had in iets zoets na... uhm ja, natuurlijk!

Het was moeilijk kiezen tussen de lekkere smaakjes roomijs of een groot homemade chocolate chip cookie. Ik koos voor de laatste samen met een mok groene thee. Jummy, wat een feest!

 

En nu komt het allermooiste deel van dit verhaal. The barn opent op maandag 14 augustus haar tweede vestiging! En wel in Utrecht!!! Jeeeehhhhh!!!!

 

Vivera kant en klare pasta's

 

Vivera is een merk dat vooral bekend is van de vega en vegan vleesvervangers.

Nu hebben zij ook een drietal vegetarische kant en klare pasta gerechten op de markt gebracht.

Ik mocht deze testen.

Vivera Penne tomaten-roomsaus met vegetarische stukjes

 

De laatste kant en klare maaltijd van Vivera die ik testte is de Penne pasta met een romige tomatensaus en vegetarische stukjes. Omdat de vorige twee maaltijden die ik testte nagenoeg geen groente bevatte heb ik bij deze pasta wat roer gebakken spinazie en snoeptomaatjes toegevoegd.

 

Voedingswaarde per portie: 493 kcal, 20 g vet, 49 g koolhydraten, 2,4 g vezels, 28 g eiwit

 

Optisch: De pastamaaltijd oogt wat saai in de verpakking, weinig kleur, maar door de kaas wel smakelijk, want kaas is leven!

Geur: de pasta kan in de magnetron opgewarmd worden. Hartstikke makkelijk en lekker snel. Ideaal als je geen zin en/of tijd hebt om te koken en niet al te ongezond wil eten. Tijdens het opwarmen komen de geuren langzaam vrij en wanneer ik de folie verwijder wordt ik enthousiast. De pasta ruikt lekker.

Smaak: deze maaltijd bevat van de drie maaltijden het minste zout. Dat is een goed teken. De smaak is prima. De saus is lekker op smaak gebracht en vooral de vegetarische stukjes vallen erg in de smaak bij mij. Die zijn echt heel erg lekker!

Textuur: net als bij de andere maaltijden mis ik grote stukken groente. Er zitten wel wat friemeltjes in, maar dat kan mij niet voldoende bekoren. Doordat ik er zelf groente aan toegevoegd heb is de maaltijd volwaardig, mijn inziens.

Net als bij de spaghetti vind ik de penne te gaar. Het mag wat korter gekookt worden. Maar zoals ik al zei zijn de vegetarische stukjes heerlijk! Ze hebben een heel fijne textuur en smaak.


Vivera Spaghetti met balletjes

 

De vegetarische spaghetti van Vivera bevat uiteraard spaghetti en vegetarische balletjes, maar ook een tomatensaus en kleine stukjes groente.

 

Een portie spaghetti bevat: 519 kcal, 23 g vet, 46 g koolhydraten, 12 g vezels, 26 g eiwit

 

Je kan de maaltijd opwarmen in de magnetron. Super snel en makkelijk dus!

 

Optisch: De spaghetti ziet er smakelijk uit. Ik heb enorme trek en kan niet wachten.

Geur: de spaghetti gaat met de plastic folie in de magnetron. Tijdens het opwarmen drijven de geuren langzaam de keuken in en dat maakt mij zo mogelijk nog hongeriger.

Smaak: ook in deze maaltijd zit weer veel zout, namelijk 3,3 gram. Toch vind ik de spaghetti minder zout dan de lasagne, waarin 3,6 gram zout zit. Eigenlijk is de spaghetti vrij vlak van smaak. Weinig uitgesproken, maar wel smakelijk.

Textuur: ook nu ben ik weer kritisch. Ik mis wederom groente! Bij een avondmaaltijd hoort mijn inziens een groot deel groente te zijn en dat ontbreekt. Er zitten wel wat kleine stukjes in en de saus is gemaakt met wat tomaten, maar de 250 gram wordt niet gered. Gelukkig had ik in de middag al wat groente gehad en eet ik er een flinke hand rucola bij.

De spaghettisliertjes zijn vrij zacht en mogen van mij dus iets korter gekookt worden.

Toch is het een smakelijke maaltijd en denk ik dat dit bij het gros van de consumenten heel goed in de smaak zou vallen.


Vivera lasagne

 

De kant en klare lasagne van Vivera is vegetarisch. Naast de lasagnebladen, tomatensaus en bechamelsaus is er vegetarisch gehakt aan dit gerecht toegevoegd. In de saus vind ik ook wat kleine stukjes groente.

 

Een portie lasagne bevat 463 kcal, 18 g vet, 44 g koolhydraten, 8,4 g vezels en 27 g eiwit.

 

De lasagne moet 25 minuutjes op 180 graden in de oven.

Optisch: de lasagne zit in een ovenbestendigd schaaltje. Van boven is alleen wat kaas en bechamelsaus te zien. Na het opwarmen schep ik de lasagne uit het bakje op het bord. Het valt mij direct op dat de lasagne veel saus bevat.

Geur: de lasagne ruikt heerlijk. Ik heb enorme trek en dan is de geur van onder andere gesmolten kaas natuurlijk niet te versmaden!

Smaak: de smaak vind ik goed. De lasagne is goed op smaak gebracht met kruiden, specerijen en zout. Voor mensen die weinig zout willen eten is het gerecht waarschijnlijk te zout.

Er zit 3,6 g zout in een portie. Het Voedingscentrum adviseert voor iedereen boven de 14 jaar niet meer dan 6 g zout per dag te gebruiken.

Textuur: nu word ik kritisch. Ik vind dat de lasagne te veel saus en te weinig groente bevat. Zelf maak ik mijn lasagne met veel minder saus en veel meer groente. De stukjes groente in deze lasagne zijn minimaal en ook erg klein. Misschien is dit voor het gros van de consumenten plezierig, maar voor mij mag het dus wat meer en liefst ook wat grotere stukken groente bevatten. Uiteraard is er een bepaalde hoeveelheid saus nodig om de lasagnebladen te doen garen, maar dit kan zeker met minder. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en zoals ik al schreef, misschien is dit wel wat de gemiddelde consument verwacht van een lasagne.

Conclusie: het is een lekkere, smaakvolle lasagne. Ideaal als je geen zin of tijd hebt om te koken. Ik nam naast de lasagne een flinke hand rucola, dat combineerde goed en zorgde er voor dat ik wat meer groente binnen kreeg.