Spinazie is een supergezonde groente. Dat weet iedereen van Popeye, hij werd sterk van blikspinazie. Verse spinazie is echter nog beter.

Spinazie barst van de gezonde vitaminen en mineralen. 180 Gram gekookte spinazie bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Het kan geen kwaad om veel meer dan de ADH te eten. Het is eerder een ondergrens, een grens waarvan geadviseerd wordt het dagelijks op zijn minst te eten. Verder zit er 377% aan vitamine A in. Van deze vitamine is het vrij moeilijk om een tekort op te lopen aangezien het in veel verse groente en fruit zit. Er zit ook 65% van de ADH aan foliumzuur (B11) in. Dat is vooral interessant voor zwangere vrouwen maar iedereen heeft het nodig.

Het bevat 25% van de ADH vitamine B2, 29% van de ADH vitamine C en 22% van de ADH vitamine B6. Dat zijn allemaal hele hoge waarden in vergelijking met andere groenten. Maar daar houdt het niet bij op want het zit ook nog eens tjokvol met mineralen. Mangaan (84%ADH), magnesium (39%ADH), ijzer (36%ADH), calcium (24%ADH), kalium (24%ADH), koper (15%ADH), fosfor (10%ADH), zink (9%ADH) en seleen (4%ADH) zijn de mineralen die spinazie rijk is.

Reden genoeg om zo nu en dan spinazie te verwerken in de maaltijd. In dit recept wordt de spinazie rauw verwerkt. Spinazie kan ook gekookt worden. Breng dan eerst water aan de kook en kook hierin de spinazie 1 minuut. Langer is niet nodig en zal de enorme hoeveelheid vitamine en mineralen verminderen. Zelf vind ik het lekkerder spinazie te roerbakken. Ook dan is de bereidingstijd een enkele minuut.

Maar voor nu eerst een super simpele spinaziesalade waarin zoet en zout worden gecombineert.

 

Voedingswaarde: 203 kcal, 4 g vet, 12 g koolhydraten, 3 g vezels, 27 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten:

60 g Verse spinazie (gewassen)

40 g Gemengde sla

45 g Gerookte kip in blokjes

50 g Mango in stukjes

90 g Cottagecheese

5 g Pompoenpitten

 

Bereidingswijze:

Rangschik de spinazie en gemengde sla op een diep bord. Verdeel hierover de gerookte kip, mango en pompoenpitten. Maak af met de cottagecheese.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.