Ontbijtkoek

Ontbijtkoek, wie is er niet mee opgegroeid? Ik vind het heerlijk. Zo lekker dat het niet veilig is bij mij in huis. Daarom koop ik het dus maar niet, want de traditionele ontbijtkoeken zitten boordevol suiker en witte bloem. Dat kan beter!!! Ik bedacht dus een wat meer verantwoorde variant, die toch heerlijk zoet is en goed vult voor langere tijd. Een ideale snack.

 

Voedingswaarde per 1/16 deel: 127,3 kcal, 2,9 g vet, 22,1 g koolhydraten, 3,8 g vezels, 6,5 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten:

225 g Gedroogde pruimen zonder pit

300 g Volkoren speltmeel

35 g Ontvette kokosmeel

75 g Eiwitpoeder  met vanillesmaak

110 g Sukrin Gold (heb je dit niet, gebruik dan 20 g van een ander zoetmiddel)

3 g Bakpoeder

6 g Bakingsoda

3 g Kaneel

8 g Koek-/speculaaskruiden

3 g Zout

30 g Kokosolie

7 Druppels citroensap (mag uit een flesje)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Bekleed een cakevorm met bakpapier

Doe de pruimen in een bakje en schenk er ruim heet water op. Laat de pruimen minimaal 15 minuten wellen. Giet ze daarna in een zeef en vang het vocht op. Dit heb je later nodig!

Weeg alle droge ingrediënten af en doe ze in een keukenmachine.

Smelt de kokosolie en voeg deze samen met de pruimen en de druppels citroensap toe aan de droge ingrediënten. Zet de keukenmachine aan en laat draaien tot er een deegbal ontstaat.

Voeg nu +/- 270 ml pruimenvocht toe aan het deeg en laat de keukenmachine weer draaien. Als het goed is, ontstaat er nu een plakkerige massa.

Schep met een pannenlikker het deeg in de bakvorm en strijk glad.

Zet de ontbijtkoek in het midden van de oven op een rooster en bak in +/- 60 minuten gaar. Als de bovenkant van de koek begint te scheuren is deze goed.

Laat even afkoelen in de bakvorm, haal uit de bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster.