Citroen aardbeien cheesecake

 

De combinatie van de frisse citroenkwark, met de zoete aardbeien en het romige van de roomkaas op een bodem waarin peen, pruimen, havermout en kokosmeel samenkomen, maakt van deze taart een waar feest. Iedere punt intens genieten!

 

Voedingswaarde pet 1/8 deel (een flinke punt): 274,6, kcal, 7,9 g vet, 22,8 g koolhydraten, 7,1 g vezels, 25,6 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor de bode:

300 g Peen (geschild en in gelijke stukken gesneden)

100 g Gedroogde pruimen zonder pit

50 g Havermout

20 g Kokosmeel

25 g Eiwitpoeder (whey) met vanillesmaak

10 g Kokosolie

2 g Zout

 

Bereidingswijze:

Kook de stukjes peen gaar in ruim water en giet af.

Wel de pruimen, minimaal 15 minuten, in heet water.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Bekleed de bodem van een springvorm, met een doorsnede van 23 cm, met bakpapier.

Vet de opstaande rand in met een vetstof, ik gebruikte kokosolie.

Giet de pruimen af. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal helemaal fijn. Je kan ook een staafmixer gebruiken. Het resultaat is een plakkerig "deeg".

Verdeel het "deeg" over de bodem van de springvorm en maak een opstaande rand tot halverwege. Gebruik eventueel de bolle kant van een lepel die je steeds even nat maakt onder de kraan.

Bak de taartbodem in het midden van de oven op een rooster, 10 minuten.

Haal de taartbodem uit de oven en draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden.

 

Ingrediënten voor de cheeselaag:

600 g Roomkaas light (ik gebruik Goldessa, verkrijgbaar bij Lidl)

1 bak Optimel citroenkwark (500 g)

2 Eieren (105 g)

3 Eiwitten (110 g)

70 g Eiwitpoeder (whey) met vanille-, witte chocolade-, cookies&cream- of citroensmaak

20 g Sukrin of 4 g van een ander zoetmiddel

1 doosje Diepvries aardbeien (250 g) van Jumbo of 250 g verse aardbeien

 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten, behalve de aardbeien, in een ruime kom. Mix tot een gladde massa.

Snijd de aardbeien in gelijke stukken en spatel door het roomkaas mengsel.

Verdeel het mengsel over de bodem. Bak de cheesecake +/- 70 minuten in het midden van de oven, op een rooster. De baktijd verschilt per oven. De cheesecake mag nog wel een beetje flubberen in het midden. Tijdens het afkoelen gaart de taart nog door en zal deze opstijven.

Laat de taart eerst goed afkoelen op het aanrecht. Verwijder vervolgens voorzichtig de ring en laat de taart vervolgens nog minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.

Snijd de taart in 8 punten. Lekker als ontbijt, bij de koffie, als snack of als dessert met een bolletje ijs.

Vers is de taart het lekkerst. In de koelkast blijft de taart zeker 5 dagen goed. Invriezen kan ook.