Elle's brownies cheesecake met aardbeien en pure chocolade

 

Op een zonnige zaterdagochtend kwamen de zusjes Carels bij mij een paar Zonder Fratsen receptjes bakken. Dit was het verjaardagscadeau van zus Linda aan zusje Elle.

Omdat Elle dol is op chocolade, aardbeien en taart combineerde ik deze drie elementen. Dit monde uit in deze heerlijk zachte, zoete cheesecake met als fris element de aardbeien en als extraatje pure chocolade on top.

Ook in dit receptuur is weer groente verwerkt en extra eiwitjes door het gebruik van whey.

 

Voedingswaarden per 1/10 deel: 168,3 kcal, 6,8 g vet, 15,1 g koolhydraten, 4,6 g vezels, 12,7 g eiwit

 

Recept

Ingrediënten voor de brownieslaag:

450 g Pompoenpuree*

100 g Gedroogde pruimen

1 Ei (55 g)

2 Eiwitten (70 g)

50 g Flavoured oats chocolate of havermeel

10 g Kokosmeel

60 g Cacao

20 g Eiwitpoeder met chocoladesmaak

20 g Sukrin of 14 g Steviala of 4 g van een ander zoetmiddel

1 g Zout

 

Bereidingswijze:

Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 23 cm met bakpapier. Vet de opstaande rand in met een vetstof.

Week de gedroogde pruimen minimaal 15 minuten in heet water. Laat ze vervolgens uitlekken in een zeefje.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of blender. Meng tot een gladde massa.

Stort het beslag in de springvorm.

 

Ingrediënten voor de cheeselaag:

400 g Goldessa cream cheese

1 Ei (55 g)

2 Eiwitten (70 g)

Steviala sweet drops strawberry naar smaak of een ander zoetmiddel

125 g Aardbeien (vers of uit de vriezer)

40 g Pure chocoladedruppels of van een reep in stukjes gehakt

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Meng alle ingrediënten door elkaar in een ruime kom.

Verdeel het cheese mengsel over het brownies beslag.

Halveer de aardbeien en verdeel ze over de cheesecake. Verdeel ook de chocolade over de cheesecake.

Bak de cheesecake in het midden van de oven op een rooster in +/- 70 minuten gaar. Zet de oven vervolgens uit, maar laat de cheesecake nog een uurtje in de oven staan. Dit voorkomt dat de cheesecake inzakt. Laat de cheesecake hierna verder afkoelen op het aanrecht en daarna koud worden in de koelkast.

 

*Pompoenpuree: Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.

Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

 

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes.

Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje.

Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes.

Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

 

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.