Deze taart ontstond op een wat vreemde manier. Ik had een bakje appelmoes in de koelkast staan en wist niet zo goed wat ik daarmee moest doen. Daarnaast stond een bakje pompoenpuree. Ik bedacht dat ik met die 2 wel iets kon bakken. Ik twijfelde nog tussen een taart of cake. Het werd dus een taart.

Het idee was havermout te gebruiken, maar toen ik 1 van mijn keukenlades opentrok en de enorme hoeveelheid muesli ‘s zag, bedacht ik dat ik dat het toch ook mogelijk moet zijn muesli te gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik was nog wel wat huiverig. Zou dit wel slagen? Na het bakken en afkoelen kon ik dan eindelijk proeven. Eerst even wat foto’s maken en met niet al te hoge verwachtingen nam ik een hap…. Lekkerrrrrr!! Vervolgens de voedingswaarden berekend en ook die zijn helemaal prima. Kortom, restjes goed verwerkt en ontdekt dat met muesli bakken kan.

Voedingswaarden per 1/8 deel: 101,4 kcal, 1,1 g vet, 9 g koolhydraten, 3,4 g vezels, 7,8 g eiwit

Recept

Ingrediënten:

400 g Appelmoes*

250 g Pompoenpuree**

3 Eiwitten (105 g)

100 g Muesli ***

50 g Eiwitpoeder met bijvoorbeeld vanillesmaak

20 g Steviala Kristal sweet 4 g van een ander zoetmiddel

3 g Kaneel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een springvorm, met een doorsnede van 23 cm, met bakpapier. Vet de opstaande randen in met een vetstof. Ik gebruikte roomboter.

Meng de appelmoes, pompoenpuree en eiwitten in een ruime kom door elkaar. Gebruik een garde of spatel. Voeg de overige ingrediënten toe en roer nog eens goed door.

Stort het beslag in de spring vorm en strijk glad.

Bak de taart in het midden van de oven op een rooster in +/- 40 minuten gaar. Laat goed afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de taart seviger. Ik heb hem na een uur in de koelkast gezet.

De taart kan, goed afgedekt, 5 dagen bewaard worden in de koelkast. Invriezen kan ook.

*De appelmoes die ik gebruikte had ik zelf gemaakt van Goudreinet appels. Ik heb de appels geschild, in stukjes gesneden en samen met een paar eetlepels water tot moes gekookt.

Je kan ook sukervrije appelmoes kopen.

**Pompoenpuree: Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken. Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes. Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje. Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes. Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.

***Ik gebruikte voor deze taart My muesli Balance. Deze is verkrijg baar op de site www.mymuesli.nl. Uiteraard kan je ook kiezen voor een ander soort muesli.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.