Pumpkin Pie


Pompoen is mijn favoriete groente. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik het heel erg lekker vind. Bijkomende voordelen zijn dat de voedingswaarden zeer gunstig zijn en het een heel veelzijdige groente is. Ik eet het dikwijls als avondeten, maak er pap van voor het ontbijt of zoals nu bak ik er een taart van.

De pumpkin pie heeft heel fijne macro's waardoor je er zonder schuldgevoel gerust nog een punt van kan nemen. Ik at de taart steeds als ontbijt. Een heerlijke start van de dag. Het is toch een fijn idee als je weet dat je gewoon zit te ontbijten met groente?

 

Voedingswaarde per 1/8 deel: 117,9 kcal, 4,2 g vet, 6,3 g koolhydraten, 6,9 g vezels, 10,1 g eiwit.

 

Recept

Ingrediënten voor de bodem:

400 g Pompoenpuree*

100 g Kokosmeel

15 g Cacao

15 g Eiwitpoeder met chocoladesmaak

20 g Sukrin of 14 g Steviala en 4 g van een ander zoetmiddel

1 g Zout

 

Bereidingswijze:

Bekleed een vlaaivorm of springvorm van 26 cm doorsneden met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix tot een homogene massa. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en maak een opstaand randje.

Bak de taartbodem in het midden van de oven op een rooster +/- 15 minuten.

 

Ingrediënten voor de vulling:

450 g Pompoenpuree*

100 g Goldessa cream cheese light (verkrijgbaar bij de Lidl)

1 Ei (55 g)

1 Eiwit (35 g)

30 g Eiwitpoeder met vanillesmaak

30 g Sukring Gold of 40 g Steviala Ery-Bronze of 6 g van een ander zoetmiddel

10 g Pumpkin spice

 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een ruime kom en mix tot een homogene massa.

Draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden. Schenk de vulling op de bodem en bak de taart in het midden van de oven op een rooster in +/- 60 minuten gaar. Zet de oven daarna uit maar laat de taart er nog wel een uur in staan. Dit voorkomt dat de taart inzakt. Laat na een uur de taart nog even buiten de oven afkoelen en daarna in de koelkast.

 

*Pompoenpuree: Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.

Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

 

2. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes.

Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje.

Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes.

Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.

 

De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.