Pindakaas!!! Ik ben er gek op en eet het liefst een pot leeg met een lepel. Niet zo verstandig, dus beter doe je dat niet en doseer je de hoeveelheid die je inneemt, want pindakaas is een behoorlijk calorierijk product. Desalniettemin een product dat binnen een gezonde levensstijl past. Mits je gaat voor een pindakaas soort zonder onnodige toevoegingen als suiker. Gelukkig is het aanbod pindakaas zonder overbodige toevoegingen steeds groter aan het worden.

Wist je trouwens dat een pinda helemaal geen noot is? Pinda’s zijn peulvruchten. Pinda’s hebben een heel bijzondere groeiwijze: De bloem vormt zich boven de grond, waaruit de peul zich ontwikkeld. In deze peul zitten dan 2 pinda’s. Daarna gebeurt er iets heel bijzonders: De stengel met de peul wordt plotseling veel langer, en baant zich een weg in de grond. Onder grond gaat het rijpingsproces van de peul verder en gaat, als hij niet vooraf wordt geoogst, ontkiemen waarna er een nieuwe pindaplant ontstaat

Pindakaas komt van oorsprong uit de Verenigde Staten. Daar werd het in 1893 ontwikkeld door Dr. John Harvey Kellogg, naar aanleiding van het overschot aan pinda’s in die periode. Inderdaad, deze meneer deed een paar jaar later ook iets met cornflakes.

De naam die in die tijd aan de pindakaas was gegeven: Peanut Butter. Huh? Waarom heet het in Nederland dan kaas? Nederland is hierin de enige, want in Frankrijk heet dezelfde Peanut Butter: Beurre de Cacahuètes, een letterlijke vertaling.

Maar in Nederland is het gebruik van het woord ‘boter’ in de voedingsindustrie goed beschermd. Het moet dan gemaakt zijn van echte boter, anders mag het geen ‘boter’ heten. Aangezien Peanut Butterhelemaal niks met boter te maken heeft, werd er gekozen voor de naam pindakaas.

In de Verenigde Staten zijn er wettelijke regels voor de Peanut Butter. Het moet minimaal 80% pinda’s bevatten, en kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen zijn uit den boze. In Nederland gelden deze regels helaas niet. Je moet dus goed de etiketten lezen, als je een gezonde keuze wilt maken.

Pindakaas bevat normaal gesproken 40 tot 45 procent vet. Het vet in standaard pindabeleg kent de volgende verhouding aan vetzuren:

  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (56%)
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren (23%)
  • Verzadigde vetzuren (21%)

De enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn erg gezond. Ook met de verzadigde vetzuren is niks mis, zolang je niet dagelijks meerdere potten pindakaas leeg eet. De vetten in pindabeleg helpen je lichamelijk gezond te blijven.

Een portie pindakaas bevat al snel 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine E. Vitamine E is belangrijk voor je:

  • Opbouw & bescherming van spieren
  • Stofwisseling (spijsvertering, vetverbranding e.a.)
  • Immuunsysteem (bescherming van cellen tegen indringers)

 

Reden genoeg om eens aan de bak te gaan met deze heerlijkheid!

 

 

Recept

 

Ingrediënten
30 g Sojameel
20 g Eiwitpoeder met pindakaassmaak*
Snufje zout
10 g Pindakaas
1 Ei (55 g)
8 druppels Steviala bourbon vanille
50 g Magere kwark

*vanillesmaak kan ook

 

Bereidingswijze
-Vet een springvorm met een doorsnede van 10 a 12 cm in met een vetstof. Ik gebruikte daarvoor Pam spray. Dit product bevat geen calorieën.
-Weeg sojameel, eiwitpoeder af in een ruime kom.
-Voeg zout toe en roer dit door elkaar.
-Voeg vervolgens de pindakaas, het ei en de Steviala druppels toe.
-Meng dit tot een plakkerig beslag.
-Schep om en om wat van het beslag en magere kwark in het springvormpje.
-Bak het taartje +/- 7 minuten op 175 graden in de airfryer of 20 minuten in het midden van de oven op een rooster.

Maak eventueel af met een beetje pindakaas.

 

 

 

Voedingswaarden
352 kcal
17 g vet
6 g koolhydraten
1 g vezels
41 g eiwit.

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.