Oven baked zoats proats, een mond vol en misschien wat raadselachtig. Zoats proats is niets meer dan een mengsel van courgette, havermout, eiwitpoeder (whey) en melk of water. Het oog niet direct heel aantrekkelijk, maar geloof me als ik zeg dat het heerlijk smaakt! Het is daarbij ook nog eens een heel verantwoord begin van de dag en ook heel slim! Immers, je hebt op deze manier direct al wat groente gegeten en door het gebruik van courgette creëer je volume, waardoor je het idee hebt veel gegeten te hebben, zonder dat je veel calorieën binnen krijgt.

 

De naam “Zoats proats” moet ik misschien even nader toelichten. Zoats staat voor courgette (zucchini) en havermout (oats). Proats staat voor proteïne (protein) en havermout (oats). Omdat ik deze twee heb gecombineerd heb ik dit ontbijtgerecht “Zoats proats” genoemd.

 

Het leuke aan dit gerecht is dat je er eindeloos mee kan variëren. Ik voeg bijvoorbeeld graag wat rozijntjes en kaneel en/of speculaas-/koekkruiden toe. Maar je kan er ook wat vers- of diepvriesfruit aan toevoegen of denk eens aan nootjes, een lepeltje pindakaas, gedroogde vijgen, dadels of abrikozen. De mogelijkheden zijn oneindig.

 

Recept

 

Ingrediënten
250 g Courgette (geraspt)
30 g Havermout
20 g Veganistisch eiwitpoeder met een lekker smaakje
50 ml Water of melk (kies een soort waar jij je prettig bij voelt)

 

Bereidingswijze
-Doorgaans zet ik het mengsel de avond vooraf al klaar in de koelkast zodat ik het de volgende ochtend snel in de oven of airfryer kan doen.
-Verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer je in het bezit bent van een airfryer is dit niet nodig.
-Simpeler dan dit wordt het niet: roer alle ingrediënten goed door elkaar in een oven bestendigd bakje/schaaltje. Bak de zoats proats +/- 25 minuten in het midden van de oven op een rooster.
-De baktijd en temperatuur van een airfryer aangeven is erg lastig omdat de diverse merken nogal afwijken van elkaar. In mijn PhilpsXL duurt het ongeveer 10 minuten op 190 graden. Ik adviseer gewoon geregeld te kijken. De zoats proats zijn klaar zodra de bovenkant een beetje bruin is en het geheel stevig aanvoelt.

 

Voedingswaarden zonder toppings
241 kcal
3 g vet
31 g koolhydraten
7 g vezels
24 g eiwit

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.